22.12.11

Από την Ολλανδία με αγάπη

Η ιστορία ξεκινάει τρία χρόνια πριν, όταν βρέθηκα για δουλειά στο Παρίσι, για δύο εβδομάδες... Σίγουρα δύο από τις καλύτερες εβδομάδες της επαγγελματικής μου ζωής... Στο διάστημα που ήμουν εκεί συγκατοικούσα με μια γραφίστρια, που δουλεύει στην αντίστοιχη με εμένα έκδοση της Ολλανδίας, πιο μικρή από μένα, σαφώς πιο μαζεμένη από μένα (όντας βορειοευρωπαία), με απίστευτη όρεξη να εξερευνήσει όλο το Παρίσι στις 3 ώρες που είχαμε ελέυθερες κάθε μέρα... Μου έβγαλε το λάδι...

Από τότε, κρατήσαμε επαφή μέσω mail και blog, όπου η μία παινεύει την άλλη για τα κατορθώματά της. Η Eefje που λες, είναι ένας εξαιρετικά καλλιτεχνικός άνθρωπος. Δεν έχει αφήσει craft για craft τα τελευταία δύο χρόνια. Ξεκίνησε με σχέδιο και πέρασε χωρίς φόβο και πάθος στην ραπτική και το βελονάκι (εγώ ακόμα το προσπαθώ το τελευταίο).

To An abundance of Katherines του John Green στην αγγλική και ολλανδική εκδοσή του και ο σελιδοδείκτης που δημιούργησε η Eefje... 


Το τελευταίο της εγχείρημα το βρήκα εξαιρετικό! Ονομάζεται "I found a bookmark" και ιδέα είναι απλή. Είσαι μέλος μιας δανειστικής βιβλιοθήκης (προφανώς το εξωτερικό που ιδέα είναι απίστευτα διαδεδομένη), παίρνεις ένα βιβλίο σπίτι σου να διαβάσεις. Όταν το τελειώσεις, παίρνεις μια λευκή κάρτα ή ένα κομμάτι λευκό χαρτόνι σε διαστάσεις σελιδοδείκτη, και σκετσάρεις, ζωγραφίζεις κλπ κάτι, κάτι που σου ενέπνευσε το βιβλίο που διάβασες. Πριν παραδόσεις το βιβλίο πίσω στην βιβλιοθήκη, παραχώνεις τον σελιδοδείκτη σου στις σελίδες του βιβλίου, αφού το φωτογραφίσεις ή σκανάρεις και το ανεβάζεις στο site I found a bookmark. 

Άραγε οι βιβιλιοθηκάριοι θα αφήσουν μέσα τους σελιδοδείκτες για να τους δει ο επόμενος που θα δανειστεί το βιβλίο; Οι άνθρωποι που θα τον βρουν θα θέλουν να τον κρατήσουν, θα τον πετάξουν ή θα τον αφήσουν μέσα για τον επόμενο αναγνώστη; Θα τους εξάψει την περιέργια να μπουν στο site και να δουν τι ακριβώς γίνεται ή το project θα ξεχαστεί πριν ακόμα ξεκινήσει; Θα καταφέρει το I found a bookmark να γίνει ένα παγκόσμιο project ή θα πατώσει;

Μπορεί στην Ελλάδα οι δανειστικές βιβλιοθήκες να μην είναι διαδεδομένες, αν και σε πολλές από αυτές γίνεται καταπλητική δουλειά από ορισμένους από τους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, όμως είναι ευκαιρία, τώρα και με την κρίση, αν δεν μπορούμε να αγοράσουμε ένα βιβλίο να το δανειστούμε από την βιβλιοθήκη του δήμου μας... Ίσως η ιδέα της Eefje, να καταφέρει να αναβιώσει την έννοια και τη σημασία του δανεισμού ενός βιβλίου...

 

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

απίστευτο...

όταν ήμουν στην φιλοσοφική και χρώσταγα 20 μαθήματα, πήρα την γενναία απόφαση να πηγαίνω κάθε μέρα για 15ώρες στην βιβλιοθήκη του παν/ιου Αθηνών μπας και δω πτυχίο. Εκεί σου δανείζουν βιβλία με αρκετούς περιορισμούς βέβαια (τουλάχιστον τότε). Τέλος πάντων όπως καταλαβαίνεις για να μην πέσω στα βαριά είχα βρεί σαν "ξέσκασμα"να ζωγραφίζω κάτι, ο,τιδήποτε (δεν ήταν βέβαια σελιδοδείκτης)και να το αφήνω μέσα στο βιβλίο όταν το επέστρεφα. Επέλεγα κάθε φορά ένα απο τα βιβλία που με είχαν βοηθήσει περισσότερο στο να περάσω το κάθε μάθημα. Συνολικά πρέπει να χα φτιάξει 18 ζωγραφιές... των οποίων βέβαια η τύχη αγνοείται. όταν μετα απο 5-6 χρόνια επιχείρησα να ψάξω μέσα στα βιβλία συνειδητοποιησα με λύπη ότι έπρεπε να χω πάσο για να δανειστώ... Τέλος πάντων...ελπίζω να κάναν έστω και στιγμιαία κάποιον χαρούμενο αυτές οι ζωγραφιές...ουσιαστικά αυτό είναι και το καλύτερο..να βρίσκεις χαρά απο κει που δεν το περιμένεις..

μακάρι να πετύχει αυτό της φίλης σου...εδώ στην Ελλάδα βέβαια έχουμε περίεργη σχέση με τις βιβλιοθήκες ή δεν έχουμε καθόλου σχέση.

καλά χριστούγεννα να χουμε..
με αγάπη και φαντασία..

zoe.k. είπε...

Κι εγώ ενθουσιάστηκα όταν μου το είπε! Το βρίσκω καταπληκτικό από εκεί που δεν το περιμένεις να βρίσκεις κάτι! Η ιδέα της όμως δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί στην Ελλάδα μιας και όπως είπες κι εσύ, η σχέση μας με τις βιβλιοθήκες είναι σχεδόν ανύπαρκτη... Εχω μια πολύ καλή φίλη που είναι βιβλιοθηκονόμος και μόνο αρνητικές εντυπώσεις έχει κι εκείνη όχι μόνο από τον αριθμό των ανθρώπων που πηγαίνουν για να δανειστούν βιβλία αλλά και από τους ίδιους τους υπαλλήλους που αντιμετωπίζουν την βιβλιοθήκη σαν μια οποιαδήποτε δουλειά! Αν είχα την ευκαιρία, θα ήθελα πολύ να δουλέψω σε μια βιβλιοθήκη ή ένα μικρό βιβλιοπωλείο, να είμαι ανάμεσα σε βιβλία συνέχεια...

Καλά Χριστούγεννα να έχουμε, και να είμαστε όλοι καλά!

aeriko είπε...

Τέλεια ίδεα και μακάρι να πιάσει.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν όντως δανειστικές βιβλιοθήκες, ή τουλάχιστον που να ξέρω εγώ αλλά υπάρχει το bookcrossing!!! (http://bookcrossing.travel.guide.infinitecircus.gr/) (http://www.bookcrossing.com/forum/28)

aeriko είπε...

...και επειδή ποτέ μην λες ποτέ. Σε post από άλλο blog είχε λίστα με δανειστικές βιβλιοθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

http://roadartist.blogspot.com/2011/12/blog-post_12.html

Hope Adela Pasztor είπε...

Your blog is adorable! =)

pinkchampagnefashion.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Zoe! I had no idea that you blogged about my project on this Greek blog! I just followed the links from what sites people clicked on to find I found a bookmark.

I had to put your words through google-translate obviously and a lot gets lost in translation, but I understood enough to know your words about me are very sweet! Thank you!

JoaN είπε...

Ωραία ιδέα!

Θα μπορούσε όμως, για να μην καταστραφούν οι σελιδοδείκτες, να κρατούν οι βιβλιοθηκονόμοι τους σελιδοδείκτες σημειώνοντας από ποιο βιβλίο είναι και να ενημερώρουν κάθε χρήστη αν θέλει να κάνει κ αυτός σελιδοδείκτη.

Ίσως θα ήταν μετά ωραίο να ακολουθίσει έκεθεση και άλλα τέτοια πολλά.

Βέβαια αυτό δίνει λίγη πιο πολλή δουλειά στον βιβλιοθηκονόμο, αλλά γίνεται πιο σίγουρο ότι αυτή η ιδέα μπορεί να "περπατήσει". (κ δε χαλάει κ το βιβλίο)