28.1.11

Στο άσυλο, αδέρφια μου, στο άσυλο*

Παρακολουθώντας τόσες μέρες το θέμα των μεταναστών και την κατάληψη της νομικής, ακούγοντας διάφορα σχόλια αριστερά και δεξιά, διαβάζοντας διάφορα κείμενα, αναλύσεις και απόψεις από εδώ κι από εκεί, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είμαστε μεγάλα καθίκια. Τώρα το κατάλαβες θα μου πεις; Όχι ρε παιδί μου, απλώς, ξέρεις, για ακόμα μία φορά απογοητεύεσαι.

Σου έχω πει για τον ενοχλητικό που κάθεται πίσω μου στο γραφείο. Με αυτόν λοιπόν τσακωνόμαστε για διαφορα θέματα, θες γιατί ανοίγει το παράθυρο χειμωνιάτικα και με πλευριτώνει, θες γιατί καλή ταινία για αυτόν σημαίνει πως παίζει η Megan Fox (δεν λέω, καλό γκομενάκι, αλλά όταν η συζήτηση γυρνάει γύρω από τον Κυνόδοντα και τα Όσκαρ η Megan είναι λίγο άσχετη στην όλη υπόθεση), θες γιατί ίνδαλμά του είναι η Λαμπίρη, θες γιατί γενικώς είναι ενοχλητικός, ε, δεν θέλει και πολύ.

Την προηγούμενη φορά είχαμε τσακωθεί για τους μετανάστες που προσευχόντουσαν στην Πλατεία Αττικής. Χθες κόντεψα να τον πιάσω από το τσουλούφι (και να του το ξεριζώσω) όταν άρχισαν τα "ρεπορταζ" στην τηλεόραση για την κατάληψη της νομικής. Δεν χρειάζεται να σου πω ακριβώς τι ειπώθηκε, αρκεί ότι εγώ έγινα έξαλλη. Με αυτόν και τις φασιστικές και ρατσιστικές του αντιλήψεις, και με μένα που εκεί που πρέπει δένεται η γλώσσα κόμπος και δεν βγαίνει λέξη. Λες και το κάνει επίτηδες ο εγκέφαλος και βραχικυκλώνει την ώρα που πρέπει να πετάξει έναν διάολο και να τον πάρει και να τον σηκώσει. Το πρόβλημά μου ότι δεν ξέρω να μιλάω εκεί που πρέπει κι όπως πρέπει το ξέρω. Αγχώνομαι, φουντώνω, τα παίρνω και στο τέλος βγαίνει ένα "ουγκ". Κάπως έτσι έγινε και χθές.

Δεν έχω πρόβλημα με την κατάληψη, δεν με προσβάλλει, και σιγά τα μαθήματα που κάνουν στο κτίριο, αφού σε μια υπό ανακαίνηση αίθουσα βρίσκονται, άσε που η νομική και γενικά τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάσταση κατάληψης κάνα εξάμηνο τον χρόνο. Δεν ενοχλούν κανέναν οι άνθρωποι, και στο κάτω - κάτω τα δικαιώματά τους υπερασπίζονται. Είναι καλά όταν τους θες για να σου βάφουν-καθαρίσουν-μαστορέψουν το σπίτι σου, μαζέψουν τη σοδειά σου, αλλά όχι για να γίνουν νόμιμοι, από τη στιγμή που είναι μόνιμοι ε;

Το καλοκάιρι στην Κυπαρισσία, που πάμε διακοπές, στο δρόμο προς Πύλο υπάρχουν πάνω στον επαρχιακό δρόμο διάφορα εγκαταλελλειμένα σπίτια, μισοτελειωμένα, χωρίς παράθυρα και πόρτες, με σεντόνια να κρύβουν το εσωτερικό της οικοδομής, που προφανώς ο προύχοντας ξέμεινε από λεφτά και δεν είχε να τελειώσει τη βιλίτσα. Εκεί μένουν δεκάδες μετανάστες, προφανέστατα παράνομοι, που περιμένουν να έρθει η ώρα για το ράπισμα της ελιάς. Γιατί ποιος θα το κάνει; Αυτός που τις έχει; Θα αστειεύσαι.

Έχω όμως πρόβλημα με την χούντας της ενημέρωσης (το αστείο φυσικά είναι ότι ανηκω κι εγώ στο δυναμικό εφημερίδας), έχω πρόβλημα με το πόσο ρατσιστές γινόμαστε και δεν σκεφτόμαστε ότι κι εμείς κάποτε εγκαταλείψαμε την Ελλάδα για να γίνουμε μετανάστες. Και η πιπίλα "ναι αλλά οι Έλληνες ενσωματώθηκαν στην κουλτούρα και την νοοτροπία και την καθημερινή ζωή της χώρας που πήγαν" είναι η πιο μεγάλη πίπα που έχω ακούσει. Ενσωματώθηκαν, για αυτό κάνουν ακόμα παρελάσεις στις μεγάλες εθνικές επετείους στη Νέα Υόρκη ή όπου αλλού;

Ο ενοχλητικός με τη συλλογή από Gant μπλούζες έδωσε το ρεσιτάλ του χθες το βράδυ. Εγώ πάλι πήρα τα νεύρα μου και τη δεμένη κόμπο γλώσσα μου και γύρισα στο σπίτι. Και δεν διανοήθηκα να ανοίξω την τηλεόραση. Δεν είχα διάθεση να δω τα "σίριαλ" που θα παίζονταν σε βάρος τους (των μεταναστών) για χάρη της τηλεθέασης. Έχω πάψει καιρό τώρα να είμαι το αποχαυνωμένο ζώον που κάθεται μπροστά από το κουτί και επαναπαύεται σε ό,τι του λέει το άλλο ζώον με το Van Cleef και την τσιτωμένη μούρη. Άνοιξα το ραδιόφωνο, μπήκα στο tweeter και στο thepressproject.gr. Και κοιμήθηκα γνωρίζοντας ότι ό,τι είναι να γίνει θα γίνει αργά το βράδυ, την ώρα που όλοι θα κοιμούνται και ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από τη νομική θα έχει "σπάσει". Και κάπως έτσι έγινε...

Σήμερα το πρωί βρήκα αυτό στο mail μου. Αξίζει να το διαβάσεις νομίζω.

* γιατί για το άσυλο είμαστε όλοι. 

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κατά βάση θα συμφωνήσω μαζί σου...αν κάτι θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε εμείς οι έλληνες είναι ότι υπήρξαμε και εμείς μετανάστες..και παπαρια...ποτέ δεν ενσωματωθήκαμε σε καμία κουλτούρα κανένος λαού...κάνουν μπαμ οι έλληνες απο μίλια μακριά σε ένα ξένο κράτος..δυστυχώς ό νεοπλουτισμός που χαρακτήρισε την ελληνική κοινωνία απο το 80 και μετά μας έκανε να ξεχάσουμε πολλά πράγματα..το χειρότερο όμως είναι ότι μας έγινε και πιστεύω ότι τα πάντα εξαγοράζονται...εξαγοράζεται η κοινωνική ασφάλιση..εξαγοράζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπια...εξαγοράζεται ο ανθρωπισμός...όλα αυτά στον βωμό μιας μεζονέτας...ενός εξοχικού..μιας BMW..διακοπών στα θερινά/χειμερινά θέρετρα στο εξωτερικό...και όλα αυτά με μία κάρτα πλαστική αραχτοί με τα πόδια ακουμπισμένα στον εκάστοτε δύστυχο μετανάστη...τώρα τα λεφτά τελείωσαν..(βασικά ποτέ δεν υπήρξαν) και τώρα κοιτιόμαστε μεταξύ μας και ψάχνουμε το εξιλαστήριο θύμα για την κατάσταση μας...και φυσικά δεν κοιτιόμαστε στον καθρεφτη..
παρ όλα αυτά είμαι πιά της άποψης ότι αυτή η χώρα αν δεν αποκτήσει μια σωστή μεταναστευτική πολιτική τότε φαίνομενα σαν τα χθεσινά θα είναι πιά πολύ συχνά...και εννοώντας μεταναστευτική πολιτική δεν εννοώ φυσικά τις σκούπες...και απο την άλλη είναι σίγουρο πιά ότι δεν αντέχει -δεν θα πω η ελληνικη κοινωνία/χεσμένη την έχω άλλωστε- αλλά η ίδια η δομή της άλλους μετανάστες...αν θέλει ένα κράτος μετανάστες θα πρέπει να έχει μεριμνήσει και για την διαβίωση τους..έγω πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ πως το ελληνικό κράτος με την σαπίλα που το χαρακτηρίζει θα μπορέσει να μερίμνήσει για τον κάθε μετανάστη...εδώ δεν μεριμνά για τους ίδιους τους πολίτες της...
έχει τους συνταξιούχους της με σύνταξη 400ευρώ..
εκεί που επέτρεψε μου να διαφωνίσω είναι το άσυλο..είτε γίνονται μαθήματα είτε όχι είτε μαλακισμένοι φοιτητές το καταστρέφουν παραμένει ένα εκπαιδευτικό ιδρύμα...δυστυχώς η έννοια του ασύλου σε αυτή την χώρα έχει παρερμεινευτεί...όπως άλλωστε και πολλές άλλες έννοιες..δεν είμαι υπέρ η κατά της άσρσης...άλλωστε αν οι ίδιοι οι φοιτητές ενδιαφερόντουσαν για την φύλαξη των σχολών τους τότε ποτέ δεν θα ετίθετο ένα τέτοιο ζήτημα..
το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολέι είναι που για ακόμη μια φορά φαινόμαστε κατώτεροι των συνθηκών..και αυτό που με θυμώνει είναι η υποψία πως τόσο καιρό αυτούς τους μετανάστες τους εκμεταλέυόντουσαν κάποιοι στα χωράφια και τώρα τούς εκμεταλλέυτηκαν κάποιοι άλλοι...και εμείς κοιτάμε σαν χάνοι..

Ανώνυμος είπε...

επίσης θα σου δώσω μια συμβουλή...υπάρχουν άνθρωποι σε αυτόν τον κόσμο που δεν άξιζει ούτε το σάλιο σου να χαλάς...ο απο πίσω σου είναι ένας απο αυτούς μάλλον.

zoe.k. είπε...

Δεν διαφωνώ σε τίποτα μαζί σου! Τα έγραψες όπως θα έπρεπε να τα είχα γράψει εγώ, αλλά εκνευρισμός μου δεν με αφήνει. Βλέπω την σαπίλα κι αισθάνομαι πως δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Κι αυτό είναι που με θυμώνει. Γιατί σκέφτεσαι πως εγώ να κατέβω και να βοηθήσω και να διαμαρτυρηθώ και το έχω κάνει και θα το ξανακάνω και θα μάθω στο μέλλον και τα παιδιά μου να απαιτούν τα δίκαια, αλλά η αναλγησία αυτού του κωλοκράτους από τη μια με εξοργίζει και από την άλλη με ακινητοποιεί, με μπλοκάρει.

Και ναι, δεν αξίζει να ασχολούμαι με τον απο πίσω μου και άλλους ίδιους με αυτόν, αλλά έχω και τα όριά μου...

Ανώνυμος είπε...

και εγώ εξοργίζομαι...μην νομίζεις οτι είμαι καμια τυπισσα ζεν..και κατάλαβα ότι πολυ λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν πιά σε αυτήν την χώρα..ίσως στα πλαίσια της καθημερηνότητας μου έχω βρεί να καταλαγιαζώ την ντροπή που νιώθω για την κατάντια μας κοιτώντας να βοηθάω με φαγητό η ρούχα έναν τυπάκο τρελή μορφή που καθαρίζει τζάμια στην γειτονιά μου..έγω πραγματικά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο..

zoe.k. είπε...

Και δεν είσαι η μόνη. Κι εγώ κάπως έτσι κρύβω την ντροπή μου και ντρέπομαι για τους άλλους συνάμα όταν στα φανάρια δίνω χρήματα, έστω μερικά ψιλά από αυτά που μου περισσευουν για να πάρω τσιγάρα, στον μετανάστη που μου καθαρίζει το παρμπριζ. Και το κάνω και ντρέπομαι που εγώ έχω έστω κι αυτά κι ο τύπος με κοιτάει και μου χαμογελάει και μου λέει ευχαριστώ στην γλώσσα του. Και ντρέπομαι για τους άλλους στα άλλα αυτοκίνητα που με κοιτάνε λες και είμαι ufo σαν να μου λένε πως άμα τους δίνω λεφτά δεν θα ξεκουμπιστούν να φύγουν από τη χώρα. Κι εκεί εξοργίζομαι και θέλω να βγω από το αυτοκίνητο να το γυρίσω ανάποδα και ότι έχει μέσα να του το δώσω. Και μετά ανάβει το πράσινο και φεύγω. Κατάλαβες;

Ανώνυμος είπε...

κατάλαβα κατάλαβα...δυστυχώς όμως είναι πολύ πιο στενάχωρη και πολύπλοκη η κατάσταση...το χω ψάξει σε κάτι κρίσεις που με πιάνουν για το πόσο κάθαρμα είμαι...για το ότι ποτέ δεν έχω αξιωθεί να πάω να βοηθήσω σε καμιά στέγη αστέγων η κανά γηροκομείο..την ίδια σκέψη κάνω κάθε φορά που κάποια εκπομπή κάνει κάποιο αφιέρωμα για τις ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων..και μετά το πάω πιο πέρα και συνειδητοποιώ ότι για την κατάσταση των εκάστοτε πακιστανών ινδών κτλ ευθύνομαι και εγώ...που είμαι μέρος της αγοράς που στηρίζω με τις αγορές μου όλη αυτήν την διακίνηση φτηνού εργατικού δυναμικού σε κείνες της χώρες και συμβάλλω στην εξαθλίωση τους...και παει λέγοντας...γιατί είναι ένας φαύλος κύκλος...
ομολογώ πάντως ότι χθές και αυτές τις μέρες γενικότερα ένιωσα τελείως γυμνός ώς άνθρωπος..και απόλυτα ντροπιασμένος.

Velveteen είπε...

Τα ποστ σου πάντα έχουν ενδιαφέρον, έστω κι αν διαφωνώ σε μερικά. Οπότε τα πιάνω ένα-ένα, από τα ασήμαντα στα σημαντικά και πάλι στα ασήμαντα.
1)Δεν μ'αρέσει ο κυνόδοντας (όπως θα χεις δει και στο φέισμπουκ). Δεν πιστεύω πως η ελληνική οικογένεια τρώει τα παιδιά της ή ότι είναι σάπια. Σε γενικές γραμμές μιλάμε. Είμαστε μια κοινωνία όπου όλοι στηριζόμαστε στις οικογένειες μας για να ζήσουμε. Δεν μ'άρεσε, έβλεπα τρίερ όταν ήμουν 17, στα 30 δεν με ενδιαφέρει, και δικαίωμα μου αλλά όχι δικαίωμα όσων τους άρεσε να θεωρούν όσους "δεν" ηλίθιους και συντηρητικούς. Είναι όλα θέμα αισθητικής. Καλό που πήγε στα Όσκαρ να δουν ότι ζούμε ακόμα. Αλλά όσοι κράζανε τα Όσκαρ ως μέινστριμ, τώρα το θεωρούν κουλ που πήγε ο Κυνόδοντας. Δύο μέτρα δύο σταθμά.
2)Η προσευχή..Δεν μου λέει κάτι.Πολύ επικοινωνιακή φάση. Έγινε, τελείωσε. Το θέμα είναι να τους κάνεις τζαμιά γιατί όσο δεν το κάνεις τρέφεις "υπόγειες" καταστάσεις και μια μέρα θα εκραγεί κανείς μες στο Α2,και θα λένε όλοι τσ τσ τσ.
3)Τα κανάλια είναι αηδιαστικά προπαγανδιστικά. Ναι, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι σημαντικό αλλά η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια είναι ακόμα πιο σημαντικά γαμώ την τρέλα μου. Κι εμείς θα 'πρεπε αυτό να κάνουμε. Κατάληψη παντού. Διαμαρτυρόμαστε για το κάπνισμα και όχι για το ότι μας έχουν καταστρέψει τη ζωή. Αυτοί το κάνουν, έστω και υποκινούμενοι (άλλοι απαράδεκτοι οι...υποκινητές)..αλλά το κάνουν γαμώτο. Τώρα τους έδιωξαν. Τους έστειλαν στην Πατησίων. Μη χαλάμε και το Κολωνάκι έ; Ζω σε περιοχή με μετανάστες. Πολλές φορές με πειράζουν στο δρόμο και εξοργίζομαι. Πολλές φορές με πειράζουν κι Έλληνες. Ο μαύρος στο υπόγειο κάθε Κυριακή ντύνει τα παιδιά του κουκλάκια και τα πάει στην εκκλησία τους. Δεν θα 'πρεπε να χει το δικαίωμα? Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου δλδ σ'όλα αυτά.
4)Μου φερε μια θεία μου ένα ψευδοVan Cleef, πολύ ωραίο κ ακριβούτσικο..αλλά μου θυμίζει τη σάπια!
5)Κυπαρισσία ε; Κι εμείς, ένεκα ο σύζυγος. Κι η Πύλος φοβερή, έχει ένα ωραίο ουζερί! Πάει τώρα το σπίτι στο χωριό αλλά έχει και ωραία χοτέλια για του χρόνου.
αυτά...μουατς!

zoe.k. είπε...

@Velveteen: μόνο μία διευκρίνιση.... Δεν μου άρεσε ο Κυνόδοντας. Το βρήκα "πολύ κακό για το τίποτα" πριν ακόμα πάει στα Όσκαρ. Μου άρεσε μεταξύ μας περισσότερο η Στρέλλα... Αλλά καλά κάνει και πάει στα Οσκαρ και τιμή του και καμάρι του Λάνθιμου. Η αναφορά της ταινίας στο ποστ έγινε για να δείξω απλώς τη γελoιότητα του τύπου από πίσω, ο οποίος σε συζήτηση για την επιλογή της ταινία για τα Όσκαρ πέταξε επική ατάκα για μια ταινία με την Fox. Και παρεπιμπτόντως αν αυτοί που δεν τους άρεσε ο Κυνόδοντας είναι μπασκλασαρία και αμόρφωτοι, ηλίθιοι και συντηριτικοί, τότε τέτοια είμαι κι εγώ που δεν κατάλαβα το θέμα και δεν μπήκα στο νόημα... Η απλώς δεν μου άρεσε...
Σμουατς και σε σένα luv! :)))

Amelie είπε...

Δε μπορώ να πω ότι είμαι κι ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου αν σκεφτώ κι εγώ πως έχω αντιδράσει σε παρόμοιες περιπτώσεις με τους μετανάστες. Κι εγώ είμαι από τα άτομα που θα δώσουν κάτι τις στα φανάρια επειδή όταν δίνω αυτό το κάτι που μπορώ το ευχαριστιέμαι τόσο πολύ όσο σκέφτομαι ότι μπορεί να είναι το 1/3 του μεσημεριανού τους που καμιά φορά θέλω επίτηδες να έχω λερωμένα τζάμια. Ξέρω όμως πως δε θα μου άρεσε να είναι στη σχολή μου κάποιοι όχι κάποιοι μετανάστες απαραίτητα αλλά οποιοσδήποτε εκμεταλλευόταν το πανεπιστημιακό άσυλο για να περάσει δικά του αιτήματα. Ξυπνάει δηλαδή το φοιτητικό μου και μου βγαίνει να πω: ποιος είσαι εσύ που θα μπεις στο χώρο που σπουδάζω να κάνεις κατάληψη; Όπως και να χει οι άνθρωποι αυ΄τοί χρειάζονται τη βοήθειά μας, το κακό είναι ότι στην κατάσταση που είμαστε ούτε εμάς δε μπορούμε να βοηθήσουμε. Ας μην τους ενοχλούμε τουλάχιστον αν δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε. Αλλά το πανεπιστήμιο να παραμείνει πανεπιστήμιο.

Velveteen είπε...

Να πω κάτι για τα φανάρια...Τίποτα απ'αυτά που δίνει κανείς δεν κρατάει ο μετανάστης. Το δίκτυο είναι τεράστιο. Οι εγκέφαλοι έχουν βιλάρες στην Ευρώπη και στην Ασία και τους έχουν εδώ, άρρωστους και ανάπηρους σ'ένα σπίτι 50 άτομα και τους ταίζουν με ένα ευρώ τη μέρα. Άσε, δεν τους βοηθάμε έτσι. Στην άλλη γωνία τους τα παίρνουν...

Amelie είπε...

Νόμιζα ότι δεν ήταν έτσι για όλους. Τώρα στενοχωρήθηκα περισσότερο! Όσο για το προηγούμενο σχόλιο, άκουσα κάπου ότι τους έβαλαν μέσα φοιτητές για να μην κάνουν μάθημα και να διαβάσουν για την εξεταστική τους. Αν είναι έτσι τότε ενισχύεται η άποψή μου ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ο κατάλληλος χώρος. Ο κατάλληλος χώρος θα ήταν η αποδοχή μας προς το μέρος τους και το ενδιαφέρον κάθε δήμου ξεχωριστά.